2016. szeptember 5., hétfő

Értéktár - Károlyfalvi pincesorok

A Sátoraljaújhelyi települési értéktár-listáján a 22. helyen szerepelnek a

Károlyfalvi pincesorok


Kategória: épített környezet

Fellelhetőségének helye: Sátoraljaújhely-Károlyfalva határában

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:


Fontos részét képezik Károlyfalvának, mint régi szőlőtermelő községnek a pincesorok. Három is van a falu északi, észak-nyugati oldalában: az alsó-, a középső- és felső pincék. A három pincesor mintegy 130 pincét foglal magában. A középső- és felső pincesor egy hosszú sorban fut (előbbi egy, utóbbi két oldalban) fák, bokrok közt, az alsó egy domboldalban, 5-6 sorban egymás fölött, zegzugosan, csak bebarangolva fedi fel rejtett szépségeit. A Tokajhegyalján minden falunak megvannak a pincéi, pincerészei, de mind más-más jellegű. A károlyfalvi is egyedi.


Pincéje minden családnak volt a pincesorok valamelyikén, sok esetben kettő is. Egy pince 12-14 hl bor tárolására elegendő. A középső és felső pincék egy mély árokban, vízmosásban  lévén egyenesen mennek be az árokoldalba, az alsó pincék torkába lépcsők vezetnek le. Jó szolgálatot tett a rejtettebb középső és felső pincesor 1944 telén, a II. világháború idején: az átvonuló front elől az emberek itt találtak rejtekhelyet. 

Mostanában sok régi pincét felújítanak, alkalmasabbá tesznek a komfortosabb vendégfogadásra, vagy akár csak megerősítenek, megmentenek a beomlástól. A felújítások már rendszerint nem a régi technikával történnek, de küllemükben többnyire igyekeznek megőrizni a régi pinceképet. 


A régi pincék – akárcsak a házak – a falu kőbányáiból származó kövekből épültek, boltívesen, szépen, szakszerű, míves munkával. A pinceajtók erős fa vagy lemezajtók. A faajtókat duplán, keresztben megerősítve ácsolták, a lemezajtókon kör vagy négyzet alakú szellőzőnyílásokat vágtak. Faajtók esetében a szemöldökfa felett hagytak szellőzőnyílást. Gyakori az ajtó előtti vasrács, hogy nyáron nyitott ajtónál szellőzhessen a pince. Az un. „pincézést” régen az ajtó két oldalára tett kőülőkék szolgálták, ma már ácsolt asztalok, padok, tetők, sőt villanyvilágítás teszi kényelmesebbé, s a belső terekben is előfordul vendég leültetésére alkalmas helykialakítás.




A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Kavecsánszky Gyula: Rátka, Hercegkút és Károlyfalva népi építészete. – Miskolc : HOM, 1986.
http://www.pincefalvak.hu/pincesor/162-karolyfalva
http://karolyfalva.freeweb.hu/eletkep/pince.htm
http://karolyfalva.freeweb.hu/gazdtort/pince.htm
http://karolyfalva.freeweb.hu/aktualis/aktualis_reszek/pincenap12.htm
http://karolyfalva.freeweb.hu/aktualis/aktualis_reszek/pincenap13.htm
http://karolyfalva.freeweb.hu/aktualis/aktualis_reszek/pincenap10.htm
http://karolyfalva.freeweb.hu/aktualis/aktualis_reszek/pincenap09.htm
http://karolyfalva.freeweb.hu/aktualis/aktualis_reszek/pincenap.htm

A javaslatot benyújtotta: Trifonov Tamás és Trifonovné Karajz Borbála, 2015

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése