2016. szeptember 6., kedd

Értéktár - A sváb eredetű Károlyfalva népi építészeti és tárgyi emlékei

A sátoraljaújhelyi települési értéktár-lista 37. helyén

A sváb eredetű Károlyfalva népi építészeti és tárgyi emlékei

szerepel.

Kategória: Kulturális örökség

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Károlyfalva - a kialakítandó tájház (?)

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

A falu házait és a melléképületeit a 19. sz. folyamán a helyi kőbányákból fejtett építőkövek felhasználásával szabadon rakott falszerkezettel építették, a nyílászárók kereteit faragott kőoszlopokkal, keretekkel övezték. Az ablakokat faspalettákkal vagy kovácsolt vas-táblákkal védték. Alaprajzuk szerint hosszú házak, az udvar vonalában tagoltak. A porták a paraszti gazdálkodás igényeinek alárendelten alakultak, gazdasági épületekkel a lakóházzal szemközt vagy annak folytatásaként. Ezek jellegzetes eleme a szénapadláshoz ill. az istállóajtóhoz épített faszerkezetű szénatartó. A gazdálkodás megszűnése több portán a gazdasági épületek felszámolásához vezetett. Az átalakuló életmód magához alakítja a porták szerkezetét, ezért  lenne ajánlatos a néhány régi formáját őrző ház, porta közül a legalkalmasabbat megvásárolni, s tájházzá alakítva összegyűjteni és megőrizni benne a mindennapi élet és a gazdálkodás tárgyi emlékeit. Jelen esetben éppen eladó egy ilyen ház: a Rákóczi u. 49. sz. alatti. (Egy hiányossága van: a régi szabadkéményes kemencét már ebben is elbontották, bár a boltíves helyiség változatlanul megvan.)

Grandiózusabb terv lehet egy tájházegyüttes kialakítása a falu közepén, a Rákóczi u. 45-51. sz. alatti házak együttesével. Mind a négy ház jelenleg régen lakatlan, az örökös tulajdonosok gondját viselik. A 45. és 49. sz. mindenben őrzi régi formáját, fehér meszelt falú, egyenes oromzatú, és régi berendezésben, tárgyakban, gazdasági eszközökben is gazdag. A 47. és 51. sz. ház már felújított, részben átalakított, de formájában a régi, gazdasági épületei sok régi eszközzel gazdagok, az 51. sz. házhoz tartozik az utolsó még álló csűr a faluban. 

Az épületekben néhány vendég apartman kialakításával a turizmus is előmozdítható lenne, s a mostani tulajdonosok részére a jövőben szálláslehetőség biztosításával az eladási szándék is növelhető lenne.

A tájház kialakítása régen megoldandó gond Károlyfalván, hiszen ma már szinte minden település kialakította a tájházát, s a mi sváb voltunk, ilyetén sajátosságaink különösen megkívánnák ennek a még meglévő örökségnek a megőrzését. A tárgyi emlékek és a gazdálkodás eszközeinek összegyűjtése tekintetében az utolsó órában vagyunk.

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)

Kavecsánszky Gyula: Rátka, Hercegkút és Károlyfalva népi építészete. – Miskolc : HOM, 1986. 
http://karolyfalva.freeweb.hu/targyi_neprajz/epitett_korny.htm 
http://karolyfalva.freeweb.hu/targyi_neprajz/eszkozok.htm
http://karolyfalva.freeweb.hu/targyi_neprajz/porta_magdus.htm 45. sz. ház
http://karolyfalva.freeweb.hu/targyi_neprajz/porta_hauserimre.htm 51. sz. ház

A javaslatot tette: Trifonov Tamás és Trifonovné Karajz Borbála 2015








  

 







Időközben a helyi kisebbségi önkormányzat egy Dózsa György utcai épületet vásárolt  meg tájház/falumúzeum kialakítása céljából(?), mely épület nem a legrégebbi falusi épületek jellegzetességeit őrzi..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése