2016. április 15., péntek

Sport

Fiúk 1940-es évek vége

Sport   


A 2. világháború előtti években a fiúk a leventemozgalomban edzették magukat, ahol főleg katonai jellegű felkészítést kaptak. Azelőtt szervezett testgyakorlás az iskolán kívül nemigen volt, épp elég testedzéssel járt a nehéz fizikai, paraszti munka, megspékelve a legények virtuskodásával. Ezt egy-egy ragadványnév is jelezte, pld. Velti Vendel Bajnok-neve.
Bár volt a helységeknek un. testnevelési bizottsága, Zemplén vármegye hivatalos lapjában olvashatjuk, hogy 1926-ban Károlyfalva testnevelési bizottságába a főispán Deutsch Flóriánt, Schmidt Gábort és ifj. Burger Lászlót nevezte ki, 1929-ben pedig Rák István, Deutsch Flórián és Schmidt Gábor földműveseket.

A biciklizés és a természetjárás (tehénlegeltetéssel, madárfészek-kereséssel, a tanítónak pálcavágással, mezei munkában való résztvétellel és egyebekkel) egybekötve mindig általános volt, ezáltal a falu-környék minden tenyérnyi helyét is jól megismerték. (Manapság ez már nem mondható el, a fiatalok városi iskolába járnak, szabadidejük jó részét virtuális tevékenységekkel töltik, ilyen értelemben is városi gyerekek lettek.) 
Később a mai értelemben vett sport szinte kizárólag labdarúgást, focit jelentett, s ez már a két világháború között elkezdődött. Az 1900-as születésú Burger István (Sityu) futballban sérült meg, olyannyira, hogy térdsérülése folytán aztán egész életében sántított, nem hajlott a térde.
Az 50-es évekbeli aktivitás után az 1960-1970-es években élte virágkorát – a nagy magyar futballal egy időben. (Nem véletlenül ez időben játszották a gyerekek a Krumplilevesbe mártogatott c. játékot is.)
  

Az 1950-es évek csapata (köztük Hochvárt János, Burger Flórián, Hauser Márton, Tóth László)
Az 1950-es évek csapata (köztük Hochvárt János, Burger Flórián, Hauser Márton, Tóth László)

nézőközönség egy része Brogli György csűrje előtt
és a nézőközönség egy része Brogli György csűrje előtt 


Rák István (Cuju)
Vezető-szervező alakja volt a hatvanas-hetvenes években Rák István, Cuju (a baloldali fotón) az edző. A mérkőzéseket is általában ő vagy Bartus István vezette, hivatalos játékvezetési engedéllyel. A csapat benevezett a falusi kupákba, rendszeres vasárnap délutáni program volt a foci és a szurkolás, akár itthon volt a meccs, akár idegenben, ahova a téesz kocsijával, és a szurkolótáborral mentek el. 1968-ban megnyerték a járási falusi kupát. A fiúk délutánonként rendszerint a Luktában, a focipályán álltak meg, s rengeteget játszottak. A pályát ők maguk kaszálták, tartották rendben. Az ünnepi vasárnapokon falun belüli meccs volt, játszottak Öregek a Fiatalokkal, Nősök a Nőtlenekkel, Alvég a Felvéggel. Belépődíjat is szedtek a sportkör javára, 2-3 Ft-ot. Az öregek közt játszott többek között, Kopasz Öcsi, Károlyfalvi Pityu, Puka Öcsi, Bodnár Gyuri és Deutsch Flóri (Maki); a fiatalok közt Cilli Pisti. Cilli Marci, Bartus Imre, Brogli Laci, Rák Barna (Brikkes), stb. Alvég - Felvég meccsek alkalmával vita volt arról, hogy Brogli Laci, aki a falu közepén lakott, melyik oldalon játsszon. Jó focisták voltak még például a két Hauser József (Massza és Csöpi), Deutsch Gyuri és Feri (Gecse és Tatár), a hegyesi Ész Gyuri (a jobboldali fotón), és a fiatalabb korosztályból Rák Lajos, aki a saújhelyi Spartacus ifi csapatában is játszott, Rendes Jóska, Cilli Jani, Rák Jóska (Kuba).



A csapat 1970 körül
A csapat 1970 körül

Felső sor: Burger Sándor, Hauser József (Massza), Cilli Márton, Schmiedt János (Csori), Rák Barnabás  (Brikkes), Rák Istán (Cuju), Bartus Imre (Bandzsa)
Alsó sor: Kopasz János (Koca), Hauser József (Csopák), Bartus István (Beton), Burger Gábor

Jelent egy meccsről az 1970-es évekből

1975 körüli csapat
1975 körül

Felső sor: Rák Lajos, Cilli Pisti, Rák István (Cuju), Burger Gabi, Rendes Jóska, Burger Barna, Cilli Bálint, Hauser Öcsi
Alsó sor: Kopasz Jani, Cilli Jani, Tóth János, Rák József, Szabadosi Zoli, Némethy Putyi
(a háttérben: Deutsch György (Gecse), Tóth Barna)
Rendes Jóska
Rendes József

Nősök, öregfiúk
Nősök, öregfiúk
Állnak: Deutsch Flórián (Maki), Burger Flórián (Doktor), Hochvárt János (Pislák), Bodnár János, Szócsin József, Schmiedt László?, Brogli Vendel (Kelep), Burger József
Guggolnak: Deutsch László (Latya)?, Nezáczki Ignác (Zsiga)


Örömteli órák: kupaavató egy győzelem után
(Hauser Márton VB-elnök, Bartus István bíró és Rák István edző)

Utánpótlás az 1970-es években, Rák Zsolti (Kiscuju)



A sátoraljaújhelyi sportkörökben más sportot is gyakoroltak néhányan: Nezáczki Laci és Bartus Pali bírkózott. Bartus István fia, a fiatalon meghalt miskolci Bartus Balázs a nyolcvanas években a DVSC-ben focizott.
Ma inkább kosaraznak a középiskolás fiatalok, meccsszerűen az iskolai csapatokban, streetballszerűen bárhol, az otthoni udvarokban is. Azért egy-egy nősök-nőtlenek meccset még összehoznak, akiknek vannak emlékeik, vagy hallanak szüleiktől a régebbi időkről.



Búcsúi Nősök-Nőtlenek meccs, 2012

Az említett sportolók közül néhányan:



2022 búcsúi csapat


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése