2016. március 23., szerda

Nyitott pincék 2013

VI. Károlyfalvi nyitott pincék napja 2013. 07. 20.


Szakítva a "hagyománnyal" idén elmaradt a szokott eső a pincenapunkon. Immár hatodik alkalommal – a hagyományteremtés jegyében – a károlyfalvi rész-önkormányzat szervezésében meghirdetésre és megtartásra került a felső pincéknél a nyitott károlyfalvi pincék napja. Ez a nap összeolvadni látszik egy  másik helyi jelentőséggel bíró eseménnyel, az elszármazottak meghívásával, vendégül látásával, mikor  is a község kicsinosítva, a legjobb arcát mutatva igyekszik kedveskedni  az „elszármazottai” előtt.
 A jelen időnkben szerencsére már évente több alkalom is kínálkozik, s nem csak a templombúcsú és a szintén nyáron tartott falunap, hanem a rendszeressé váló s a legmegfelelőbb időt keresgélő pincenap is kiváló alkalmat  teremt a nem kis számú elszármazott kötődését erősíteni. Remélhetően ezek az erőfeszítések erősítik a kötődést. Van rá példa hogy a szétszéledt család megtartva az ősök fészkét, s azt szépen kicsinosítva egy vidéki pihenő bázisnak használják azt. Méltánylandó hagyomány, s jó nézni az immár harmadik-negyedik felnövekvő generációt, mennyire magukénak tudják a helyet!
       
Bauman Gyuláné Rendes Magda, Csikó Józsefné Lauber Marika

Brógli Máté

A település elöljárói mindent megtesznek s már az is hagyomány, hogy maradandó beavatkozást  – csatornarenoválás, környezet-csinosítás, útjavítás - visznek végbe a befogadó város jóvoltából, bár ebből a műfajból sosem lenne elég, különösen ennyi szűk esztendő után.
     

Szóval készen áll a felső pincesor a vendégek fogadására! Elkészültek a megszokott poharak, kissé feljebb a megszokottól, de sátrat vertek a rendezők, s valóban méltányos 800 Ft-os belépővel - 10 db kóstolójeggyel egy pohár társaságában - invitálják a vendégeket. Lelkes pincetulajdonosok mosolygó arccal, teli lopóval invitálnak ismerőst és ismeretlent a pince mélyére. Édest, s még édesebbet, szárazat és „hagyományost”, szomorodnit kínálnak. 
A pincék kicsinosítva, szépen rendben tartott hordókkal; a régi pincetulajdonosok büszkén kihúzva magukat szép nemespenész telepeik előtt, melyeket az újonnan építők még csak irigykedve kívánnak, de egyöntetű az irányzat: egyre népszerűbbek a korszerű úszótetejű acéltartályok, melyek a kemény munkától „kifinomult” borok minőségét hosszan megtartják.

Fodor család, Csikó Józsi pincéjében



Trifonov Tamás, Bartus Pali

Szűcs házaspár



Kalán János, Csernai Ferenc

Az érdeklődök nem egyszerre érkeznek, folyamatos a vendégek áramlása, kik fentről lefelé ismerkednek, kik felfelé jobbra lefelé balra igazodnak, s még számtalan módszert lehet tapasztalni. Az ismerősök, a család pincéjénél tábort verő vendégek, s a szüntelenül mozgók keverednek a szűk völgyben. Stabil pontok a színpad környéke, s a lacikonyhát vert  vendéglátók sátra. Az előzőn újhelyi fiatalok, amatőr művészeti csoportok váltják egymást, s a nézőknek kihelyezett székekkel késztetnek megállásra, pihenésre.  Az utóbbi  alatt ínycsiklandó illatok horgonyozzák le a vendégeket. Príma gulyásleves, finom lapcsánka, illatos szilvalekváros hájas sütemény, s  az asztalokon még számtalan kelttészta ellenállhatatlanul  kínálja magát. 
A néhány poharat már legörgetők lábát és gyomrát kissé megpihenteti a szíves kínálás.
 

Tóth Mihályné Bosch Katalin

Hauser Lászlóné Fejjel Aranka
 
Mint kiderül az idei bor-megmérettető verseny nem került meghirdetésre, de mindegyik pincéjét feltáró tulajdonos szép emléktárgyat kap Hollóházáról. 
A színpadon a művészeti produkciók sorának végére értek,  s ezután helycsere következett: a nézők szereplővé rukkoltak elő, s a világot jelentő deszkákon táncmulatság kezdődött, s tartott sűrű sötét estéig!

Csernai Ferencné Kati, Husóczki Zoltán, Tóth Lajosné Marika


 
Jövőre, ugyanitt, még többen!

Trifonov Tamás


Képek, hangulatok

   
Tóth Lajos



Burger György, Burger Flóriánné Burger Angéla

Tóth Marianna

Trifonov Tamás, Rendes István


Csernai Ferencné Nezáczki Katalin


Némethy-család
    
                                     



                                     

    
    
       
    
     
    
    
    
    
    
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése