2016. március 22., kedd

Nyitott pincék 2012

V. Nyitott pincék, 2012. július 21.


Idén is júliusban, a 21-i szombaton került sor a pincenyitásra, már 5. alkalommal a Felső-pincesoron. A szervezőknek – részönkormányzat – egyre nagyobb és sokrétűbb rendezvényt kell összefogniuk, részletekbe menően megszervezniük. Idén szponzort is találtak, a CIB bank járult hozzá anyagiakkal az esemény sikeréhez, mely egyre inkább kinövi magát, a zempléni idegenforgalmi események között megtalálja és elfoglalja a helyét, egyre több látogatót vonz, megszervezése mind több anyagi áldozatot és emberi energiát igényel.
A szervezők évről évre, most is jól vizsgáztak. A 10 db kóstolójegy és kóstolópohár 800,- Ft-ba került, s a szponzor bank jóvoltából ennivaló is akadt: gulyással, lapcsánkával, pogácsával, süteménnyel ágyazhattak meg a sok finom bornak a vendégek.  A pincék közt árusok is kínálták portékájukat: édességet, látássérültek által készített háziszőtteseket, fonottárut, a bank népszerűsítette magát, s a Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusért Egyesület szóróanyaggal verbuvált a többi hegyközi rendezvényre.



A program déli 1 órakor kezdődött köszöntővel, újhelyi mazsorettes kislányokkal. A műsor a pincesor vége felé felállított színpadon zajlott folyamatosan. A falusi asszonyok dalcsokra után „Hlinya humorműsorát” ígérte a program, Hlinyánszki Tamás azonban - bár jókedélyű és humorú fiatalember - elhozta táncostársait, akikkel kalotaszegi, mezőségi és bodrogközi táncokból mutattak be ízelítőt az apró színpadon. A profi bemutató nagy sikert aratott és örömtelien megemelte a rendezvény nívóját. Végül tósztot mondva, ízes népi köszöntővel búcsúztak. Újhelyi iskolások szalontánc-bemutatói folytatták a műsort, majd díjkiosztóra került sor: a gazdák hangzatos okleveleket kaptak, különböző fantázianevekkel illetve boraikat. Néhány műsorszám, amely kedvünk szerint való lett volna, elmaradt, vagy mi maradtunk le róla: a bordalárda és lopózó verseny. A későbbiekben karaokét, rock-koncertet, végül diszkót ígért a program az egyre nagyobb számban megjelenő fiataloknak.





       
A nyitva tartó pincék közben folyamatosan fogadták a látogatókat, akik úgy látszik, mind többen szereznek tudomást a rendezvényről, egyre többen jönnek a közeli és távolabbi környékről, visszatérők és újak, a környéken nyaralók közül is, Újhelytől-Pataktól Szigetszentmiklósig vagy még tovább. S nemcsak kóstolnak, hanem ismerkednek, beszélgetnek, szőlőről, borról, vendéglátásról, turizmusról.





15 pince tárta ki ajtaját, tulajdonosaik: Balogh Mátyás, Deutsch István, Resterics László, Hauser László, Koncsol Ernő, Bartus Pál, Szűcs István, Pauleczky László, Frei Attila, Rendes Imre, Koleszár József, Szűcs Gábor, Némethy Tamás, Papik István, Csernai Ferenc. A pincetulajdonosok nem mindegyike falusi és nem mindegyike szőlősgazda is egyúttal, van aki vásárolja a szőlőt, a mustot, de mindegyik bor hegyaljai.

Bár sok az elhagyott pince, többet felújítottak, sőt teljesen új is épült az elmúlt években, tulajdonosaik közt egészen fiatalemberek is vannak.  A pincetulajdonosok elbeszélése szerint él továbbra is az ún. „pincézés”, amikor is hétköznapokon, hétvégeken kijönnek, és jól érzik magukat a gazdák, családok bográcsozva, szalonnát sütve, borozgatva. A felújított pincék akár vendégfogadásra is alkalmasak lennének, egyik-másik fiatalt komolyan foglalkoztatja is a gondolat. Bizony a bodrogközi, hegyaljai, hegyközi települések ebben már mind előrébb tartanak tőlünk. Nehezen alakul a falusi turizmus, szálláshely, vendéglátóhely, borkóstolási lehetőség, falumúzeum létrehozása csak beszélgetések témája évek óta. Az egyetlen előremozdulás ez a nyitott pince-program a részönkormányzat ötletéből és megvalósításában.








           
Csernai Ferencné Kati jó hagyományt teremtett, amely most már az ötödik évet megérve életképesnek bizonyul, s reméljük idővel termékenyítőleg hat a falusi turizmus gyorsabb és gyümölcsözőbb alakulására községünkben. Megfontolandó a bővítés a más jellegű alsó pincesor felé, esetleg annak más jelleget adva: szalonnasütést, dalolást kínálva az arra látogatóknak.
Kívánunk kedvet, erőt, jó feltételeket és segítőket a folytatáshoz!
        
      
Trifonovné Karajz Borbála, Trifonov Tamás





Utólag kiegészítés érkezett Csernai Ferencnétől: 


„Örülök a sikeres programnak, eddig csak pozitív visszajelzést kaptunk. A CIB Bank a gulyással és a játszóházzal járult hozzá. A részönkormányzat biztosította a lepcsánkát, a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, a pogácsát, ajándéktárgyakat, stb. Önkéntesek is segítették a vendéglátást saját készítésű süteménnyel:
- Kahancó Ferencné - Kisgáti Katalin
- Tóth Mihályné - Bosch Katalin
- Nezáczki Mártonné - Lauber Magdolna
- Stumpf Imréné Marika (hercegkúti lakos) a Polgármesteri Hivatal titkársági osztályvezetője sváb szokás szerint nem érkezett üres kézzel - finom süteménnyel kedveskedett.
Mi is készítettünk képeket, hogy a programot megörökítsük. Sajnálom, hogy a rendezvény lebonyolításában részvevőkről nem készült fotó, pedig áldozatos munkájuk alapján megérdemelték volna, hogy néhány kép a honlapon róluk is szóljon.”

Válogatás a képekből:
    









       
      


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése