2016. március 21., hétfő

Nyitott pincék 2009

II. Károlyfalvi nyitott pincenap, 2009. augusztus 16.


Tavaly a hagyományalapító augusztusi délutáni napon csillagos-félholdas vörös török zászlóval hívogatták a közönséget az első nyitott pincenapra a Felső-pincékhez. Az idén egy szintén temperamentumos, de az ősi kultúra örökségét hordozó görög néptánccsoport - élén jókora kék-fehér csíkos-keresztes lobogóval - ismét elindult a faluháztól a pincesor felé. Útközben a helybéliek csatlakoztak kétoldalt a menethez, mosolyogva, egyrészt a szűknadrágos, szoknyás, bojtoscipőjű férfiak látványán, másrészt a derűs, napsütéses jó időben idelátogató vendégek láttán, kik között szép számmal képviseltették magukat az elszármazott helybéliek is.





A vendégek seregében a falun sétálva Szamosvölgyi polgármester úr és Csernainé Nezáczki Kati is részt vettek a menetben -  aki mint képviselő és a településrészi önkormányzat elnöke a pincenap ötletgazdája és fő kivitelezője -, s mikor a színpadnak használt újtelepi kiszélesedéshez értünk, a Szócsin ház előtt ők léptek elsőnek a mikrofon elé, s üdvözölték a hatalmas fűz árnyékában összegyűlteket.  
 
Csernai FerencnéSzamosvölgyi Péter polgármester


A görögök két csoportban adták elő műsorukat. Elsőnek a közismertebb, vidámabb hímzett fehérruhás népies-vidéki görög stílusból, majd a sötétruhás, polgáribbnak, (polic = város görögül) városiasnak tűnő, kimértebb, művésziesebb, lassú táncból kaptunk ízelítőt. Lenyűgöző volt a táncosokat kísérő autentikusnak tűnő zenekar előadása. Zenéjük átütő és szép volt, de a fiatalember éneke szinte áriai szinteket ütött meg. Sokan gépzenének gondolták, de nem! Minden a helyszínen egy hegedűből, egy tamburinból, egy dobból és egy tárogatóból, valamint a két énekes torkából szólt. Csodálatosan.
  







A görög táncok után a kis létszámú, de annál lelkesebb és most jókedvvel és kiválóan bemutatkozó helyi táncosok következtek. Mindössze négy pár táncolt, de lendületükkel betáncolták az egész „színpadot”. A legények egymással versengve figuráztak, a lányokkal csárdást jártak. Fokozták a közönség hangulatát, jókedvét az biztos! 



                 
A gyerekek nagy érdeklődéssel nézték az első sorból, illetve az árokpartról, s lelkesen tapsoltak. A helyi ünnepségek megszokott színfoltja az asszonykórus, most viszont meglepetéssel szolgált. Nem a megszokott, bevált számaikat adták elő, hanem kifejezetten erre az alkalomra összeállított, a borozgatásra előkészítő témájú, hangulatú műsorral rukkoltak ki.
  
A sátraknál egyre kelendőbbek lettek közben az erre az alkalomra díszített talpas poharak, hisz a műsor után a gazdáké lett a főszerep! A kóstolópohár tíz kóstolásra jogosító szelvénnyel együtt 600 Ft, igazán méltányos vendéglátás! A képviselőasszony pedig mindezt megtoldotta egy remekbe sikerült babgulyással, melyet a pincesor minden pontjára széthordtak, úgyhogy ezt megúszni nehezen lehetett! Ezen túl a pincetulajdonosok szinte mindenütt harapnivalót is kínáltak boraik mellé! Mi azt a taktikát választottuk, hogy szemrevételezésként felsétáltunk a legmesszebblévő pincéhez, és onnan lefelé haladva kíváncsiskodtunk!



   
Bízton állíthatom – nem titkolva elfogultságomat –, ez az ország egyik legtermészet-közelibb, legcsodálatosabb pincesora! Talán azzal fogja meg a látogatót, hogy milyen természetesen követi a hegy, illetve a két sor között húzódó vízmosás vonalát. Őseink jó érzékkel, a hivalkodást kizárva, csinálták meg pincéiket! Bár évtizedig majd feledésbe merülve aludta hosszú álmát, de mostanában új élet telepszik a felsőpincesor fái alá. Ennek népszerűsítése a mai akció, immár második alkalommal.
Hauser Antalné, Szócsin Edit

     
A vendégek híven a hagyományalapítás lehetőségéhez, jórészt régi ismerősök, a Zemplén már máskor is erre vetődött szerelmesei, de akadnak újak is, akik rácsodálkoznak a mesebeli völgyben meghúzódó pincesorra! 

Bár zsűri nem volt, így a címeket csak én osztogathatom, de a legfényesebb (tartályok) címet biztosan Csikó Józsi nyerte volna el. A belőlük kínált sokféle bornak bőven volt kóstolója. Csak győzze a gazda! Az ő neve élre kívánkozik, úgyis, mint az egyik legodaadóbb résztvevő-szervezőé. Tőle jobbra Rendes Imre hobbi-pincéje hívogatta a vendégeket. Imre új ággal és az öregpince felújításával büszkélkedhet. Bár bora más szőlején termett, minősége - szerintem - kiváló!

Csikó József

Rendes Imre

Nezáczky László, Zavatszki György, Szűcs István

Brógli Máté
     
Szűcs Pisti pincéje is igen népszerű volt. Kínált borai hagyományos károlyfalvasi minőséget mutatnak, nem a divatot követik, hanem a hagyományokat! Szép, téglából rakott polcai egyediek. És igen jól tud kínálni, híven a károlyfalvi szokásokhoz. Bartus Paliék és Némethy Putyiék a pince elé telepedtek. Bőséges kínálatuk finom sült hallal is kiegészült. Lefelé haladva következett egy újdonsült pincetulajdonos. A faluban erdei iskolát üzemeltető Papik István szívesen invitált ismerőst, ismeretlent pincéje előtt álló asztalához, profi vendéglátós módjára.
  
Bartus Pál

Papik István

Papik István, Trifonov Tamás

Némethy Istvánné, Husóczki Ferencné, Papik István, Trifonov Tamás

Csernai Ferenc

Következett számunkra a babgulyás, Csernaiék pincéje előtt. Igazán finomra sikerült. A hozzá kínált sokadik pohár bor ragyogóan illett a gulyáshoz. A Mátyáspince borásza sem választhatta volna ki jobban! Az asszonykórus által kínált sütemények a jól ismert károlyfalvi házi sütemények ízei utánozhatatlanul, különösen így vegyesen. Falatozásunk és a borkóstolásban tartott szünet alatt befutott a polgármester úr, aki ügyesen lavírozott a felé irányuló számtalan kínálási próbálkozás közepette, de mikor Kalán Kati elé tartotta a szalonnás falatkákkal telt tálcát, nem tudott ellenállni.
   
Frei Albertné, Nezáczky Mártonné, Hauser Antalné


Szamosvölgyi polgármesterCilli Lászlóné
                 

A károlyfalvi asszonyok a kórus formaruhájában a kínálás legprofesszionistább mesterei. Még szerencse, hogy az ételeket és nem a bort bízták rájuk. Józan ember nem maradt volna!
Útbaesett még Hauser Laciék pincéje, kik a pince előtt várták és invitálták beljebb vendégeiket. A hosszú, tekervényes régi pince érdekes emlék a régmúlt időkből: ilyen helyekre bújva vészelték át a II. világháborús fronthelyzetet a helybeli családok.  Szembe, kicsit lejjebb Fischer János és Hochvárth János – két korosztály! – közösen kínálták a borukat. János bácsi hajdani és közelmúltbeli emlékekkel is bőven szolgálhat a fiatalok részére. Mint mondta, emlékiratán dolgozgat idős napjaiban.
Fejjel Aranka, Hauser László

Hauser László


Legalul balra Durányikék hajdani pincéjük előtt jófajta vöröst kínáltak a kései vendégnek, vele szemben pedig egy nem falubéli pincetulajdonos invitált asztalához, helyben és a hercegkúti határban termelt borait kínálva. Egy zavaró momentum volt számunkra: lobogóval hirdette pártszimpátiáját. Jó lenne a jövőben megőrizni a rendezvény politika-függetlenségét.

   
Mire a pincesor aljára értünk, már hangolt a zenekar. Élőzenével most először kedveskedtek a vendégeknek. Sok embert ott marasztalt az újhelyi csapat hetvenes-nyolcvanas éveket idéző tánczenéje. 

A hagyományteremtő 2. Károlyfalvi nyitott pincék napja sikeresen zajlott le. Az idő a tavalyival ellentétben eső nélkül kitartott egész este. Némely vendég ennek ellenére kicsit ázottan tért vissza a faluba, bár ez évente egyszer – a hagyományteremtés kedvéért megbocsájtható.



Jövőre ismét nyitott pincék napja! Próbáljunk még nagyobb nyilvánosságot szerezni neki!

Szöveg: Trifonov Tamás
Képek: Trifonov Tamás, Szabó Béla




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése