2016. március 24., csütörtök

Egyháztanács-ülés 2011

Egyháztanács-ülés


2011. január 30-án vasárnap a szentmise után aktuális kérdésekről tanácskozott az egyháztanács a parókián, Kecskés Attila plébános vezetésével. A megoldandó problémák zömét a temető fenntartása, rendben tartása körüli gondok adták:

- A temető kerítése több helyen is megerősítést, esetleg teljes rendbetételt kíván. Az utca felé kidőlő részt a hívek (hozzáértő férfiak) az évben rendbe tették, de láthatóan máshol is közel áll akár a kidőléshez is a kőfal. 

- Szakállas gond a temető – pontosabban a sírok közötti helyek – takarítása. Kinek a feladata, magára vállalhatja-e ezt is a temető-, azaz az egyház-gondnokság, ki takarítsa az elhagyott sírokat illetve az azok körüli helyeket?
Alkalmanként lehetne közös munkát szervezni egy-egy nagytakarításra, de ez ennél sűrűbben megoldandó és rendszeresen jelentkező feladat.  Kitől várható el a rendszeres, teljes temető-takarítás, fizessünk-e ezért valakinek, s van-e erre pénzünk?
- Hátsó traktus kituskózása. A régi temető (bolt alatti rész) hátsó traktusába régóta nem temetkeznek, az ott lévő sírok többnyire már a földdel egyenlők, így ezt a rész időről-időre benövi az akác. Az ősz folyamán a férfiak kivágták az akácokat, de ha nem történik semmi, az év folyamán ezek visszanőnek. Tehát a tuskókat is ki kellene húzni, aztán a földet elegyengetni, s az után már könnyebb lenne megtartani a rendet a füves területen. Most közel lenne a konkrét megoldás is: Brogli Laci tuskóhúzó gépét kölcsönkérve. Meg kell ragadni az alkalmat!
- Szemétgyűjtés, szemétszállítás gondja.  Mint tudjuk, a szemétszállítás drága dolog. Az egyháznak nincs annyi pénze, hogy a termelődő rengeteg szemét elszállíttatását fizesse. Az égetés sem megoldás, ez is tilos dolog lett újabban. Megoldás lehet a szelektált gyűjtés: az elszállítandó szemétbe csak a műanyag-, fém-, üveghulladékot tegyük, a szerves hulladékból pedig a kituskózott hátsó traktus egy részén képezzünk komposztot. 



A gondok forrása az, hogy a temető az egyház tulajdona, s így fenntartása is az egyház gondja. Az önkormányzat nem érzi feladatának, nem is kezeli akként, bár alkalmanként segít egy-egy gond megoldásában. Az egyháznak pedig nincs anyagi ereje állni a fenntartás költségeit. A hívek rendszeres társadalmi munkájára sem lehet számítani. Ha egy-egy nagyobb dologra ez meg is szervezhető, a folyamatos rend így nem biztosítható. A gondnoknak sem feladata tevőlegesen; az ő feladata a szervezés lenne, segítsünk neki ötletekkel!

Szó esett még arról is, hogy merre folytatódjon a temetkezés, hol osszanak a továbbiakban a sírhelyeket.
Konkrét döntések határidő-kitűzéssel, felelős-kijelöléssel nem születtek; a problémák több szempontú átbeszélése történt meg az ülésen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése