2016. március 21., hétfő

2012 Pataki pünkösd

Szent Erzsébet ünneplése


Május 27-28-án a szórólap szerint 20. alkalommal került sor a Pünkösdi Szent Erzsébet ünnepre a szomszédos Sárospatakon. Az ünnepi hagyomány valószínűleg fokozatosan alakult, s talán még mindig alakulóban van. Állandó elemeinek látszanak a Vízikapu melletti utcaszínházi és vásári forgatag, a pünkösdhétfői ünnepi szentmise utáni körmenet, az Erzsébet-kenyérkék árulása és a vasárnap délutáni jelmezes, jelenetes felvonulás, amelyről képeink készültek. 


Ez össznépi program a városban, önkéntes jelentkezők kapnak korabeli jelmezeket, s egész családok vonulnak fel Szent Erzsébet kíséretében, akinek az életéből a fontosabb jeleneteket meg is elevenítik a történelmi és belvárosi helyszíneken. Hagyományőrző csoportok is színesítik a felvonulást és a műsort: lovasok, íjászok, solymászok, zászlóforgatók. A vár bejáratától indult a menet, induláskor a leánykérést megjelenítve. A Művelődés háza előtt került sor Erzsébet búcsújára csatába induló férjétől. A Hild téren értesült férje haláláról, s szentelte életét Istennek és a szegények szolgálatának. Az utolsó helyszín a templom előtt szentté avatását idézte meg. 
















Baloldalt Szigeti Gábor


A felvonulás szakértő rendezője Szigeti Gábor színháztörténész szintén jelmezben kísérte és irányította a felvonulókat. Jóféle identitáserősítő, közösségteremtő hagyomány alakul Patakon. A városlakók szívesen vesznek benne részt, a közönség is örül, hogy saját tagjait látja – családostul – a jelmezekben, de nem megy át a mai „fesztiválok” túlzásaiba, gagyijába, megmarad a szolid és szép célnál, valóban értékeket tudatosít igényesen és mértéktartással. Legalábbis abból, amennyit mi láttunk belőle, ezt a következtetést vontuk le.
         

Trifonovné Karajz Borbála
fotó: Trifonov Tamás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése