2016. március 20., vasárnap

2011 Részönkormányzat megalakulása

Részönkormányzat alakult


A városi és a német nemzetiségi önkormányzat megalakulása után – újabb választás eredményeképp – decemberben részönkormányzat alakult, a településrész (a falu) ügyeinek hatékonyabb intézésére.
A szavazásra jogosult 279 állampolgárból 92 élt a lehetőséggel, s megválasztották érdekeik képviseletére: 
Frind Tamást
Hochárt Krisztiánt
Husóczki Zoltánt és 
Tóth Lajosnét.
Vezetőjük a választott önkormányzati képviselő: Csernai Ferencné


A részönkormányzat berendezkedett a faluházban. Céljaik közül az egyik legfontosabb: a fiatalok részére megfelelő, kulturált szórakozási-művelődési lehetőségek, szabadidő-eltöltés biztosítása, ezáltal hosszabb távon bevonásuk a falu közéletébe, a hagyományok megismerésébe és ápolásába, a felelős felnőtté válásba. Jogos és szép cél.

Kívánjuk, hogy a kisebbségi önkormányzattal, annak törzsökös tagjaival zökkenőmentes, kellemes és hasznos legyen az együttműködés a közös célok érdekében: az élhető, biztonságos, kellemes lakókörnyezet/közösség kialakításában!

Részlet a Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatából:
58. §
(1) A részönkormányzati testület feladatai, hatáskörei:
képviseli és védi a településrész lakosságának érdekeit, megilleti az önkormányzati norma alkotásának kezdeményezési joga,
javaslattételi jogot gyakorol az illetékességi területén élők önkormányzati hatósági ügyeiben, 
véleményezési jog illeti meg, illetve véleményt alkot
a költségvetési koncepció tervezetéről, a költségvetési rendelettervezetről,
a településrészt érintő helyi rendelettervezetekkel kapcsolatosan, illetékességi területén a településfejlesztési, településrendezési ügyekben,
a településrészen fekvő ingatlan-hasznosítási ügyekben.
(2) A részönkormányzati testület ülését a részönkormányzat vezetője hívja össze és vezeti le.
(3) A részönkormányzatot a részönkormányzat vezetője, akadályoztatása esetén a részönkormányzati testület által a helyettesítésére megválasztott részönkormányzati tag képviseli.
59. §
(1) A részönkormányzati testület önállóan működik, évente legalább két ülést köteles tartani.
(2) A részönkormányzati testület határozatképes, ha azon a megválasztott képviselőknek több mint fele jelen van.
A részönkormányzati testület egyszerű szótöbbséggel hozott határozatának meghozatalához a jelenlévő tagok több mint felének igen szavazata, minősített többséghez pedig a részönkormányzati testület tagjainak több mint felének igen szavazata szükséges.

(3) A részönkormányzati testület ülése nyilvános, a zárt ülés tartására a 10. paragrafusban foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.
(4) A részönkormányzati testület üléseiről jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet a részönkormányzat vezetője és a jegyző vagy megbízottja ír alá. (…)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése