2016. március 19., szombat

2009 - Egyháztanács-választás

2009. december 13-án felállott és esküt tett a szolgálatra az új képviselőtestület. 

A választás a demokratikus formák szerint történt: a hívek javaslatot tehettek egyik vasárnaptól a másikig: kiket látnának szívesen a tanácsban. 7 javaslattevőtől 16 személyre érkezett jelölés. Elkészült a szavazócédula, s a következő vasárnapig lehetett szavazni. A szavazó hívek 7 személyt karikázhattak be a 16-ból, ugyanis a 12 tagú képviselőtestület – melynek hivatalból tagja a plébános - 2/3-át a hívek, 1/3-át a plébános választhatja.
A választhatóság feltételei: a tag legalább vasárnaponként szentmisére járjon, s hétköznapi életében a szentségek szerint éljen. Megkötés továbbá, hogy egy családból csak egy fő lehet a testületben. Ez két lehetséges jelöltet zárt ki, egyet-egyet a Tóth és a Matisz családból. Ez esetekben a család maga döntötte el, hogy melyikük indul jelöltként. 51 szavazócédula érkezett vissza, egy volt érvénytelenül kitöltve. 50 szavazat alapján a plébánoson, Kecskés Attilán kívül a következő tagokból áll fel a következő 5 évre az egyháztanács:

Hauser Józsefné Tóth Ibolya
Hauser László
Hochvárt Attila
Karajz Margit
Matisz Máté
Nezáczky Ignácné Koritár Kató
Rák Barnabás
Schmiedt Mártonné Suták Mária
Tóth Mihályné Bosch Katalin
Ungvári Sándor
Rák István utólag – betegségére való tekintettel - nem fogadta el a megbízást. A 12. hely tehát még nincs betöltve.

A választás módja pontosan nincs szabályozva, s a hagyományai sem egyértelműek. Az utolsó kizárólag károlyfalvi pap, Poruczky Gyula ő maga nevezett ki testületet, majd ő maga váltotta is le annak nagy részét. Ezután a megmaradt tagok levélben hívtak meg maguk közé a tisztre alkalmasnak gondolt embereket. Közülük most többüket - 8 főt - újraválasztották.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése