2016. február 15., hétfő

Szlovák Mihály halála


Brogli István
Kelt Károlyfalva, 1945. II. hó 3 án

Tisztelt Szlovákné. Kicsit megdöbbentő esetet akarok tudatni magával de több mint valoszínü, hogy talán már tudja is mert voltak falubelijök a férjével. Igaz nemtudjuk ha szerencsésen hazaérkezet e az az ember a ki egy hírt mondhatot  férje felöl.

Kedves Szlovákné csak anyit irhatok a férje felöl, hogy December 15 én regel telitalálat érte az én házam előt, ahogyan az udvarba akartak betérni ö jöt elöl és egy ágyu lövedék pontosan oda csapodot le és a férje ot meghalt. A levelek ami nála voltak az it van nálunk egyéb semije a Pénzét a falubelie mondta, hogy kivete a zsebéből és át adja a családnak, a férje pedig it nyugszik a Károlyfalvi temetőbe. Aki vele volt azt mondta, hogy óra is volt nála az töb mint valo szíü, hogy a melény zsebe lehetet így hát azal egyűt let eltemetve.
Ha a levelemet megkapja legyenszíves válaszolni, hogy a töbi leveleket el kűldhesem, ha esetleg fel akarja keresni a férje sírját felkereshetí. a címem ez,
     Brogli István
     Károlyfalva
     Zemplén megye
     up. Sárospatak

           Soraim bezártával maradok továbra is tísztelettel
           Irja meg ha tudot e már felöle valamit.


 


                                                                         



Bár az eltemetéskor tudták, kit temetnek, de jeltelen maradt a sír a többi nyolc ismeretlen áldozat sírjával együtt, s később a közemlékezet számára elfelejtődött. 

2004-ben egy szegedi egyetemista, Horváth Mátyás dolgozatában az I. világháború áldozatait kutatta.
Szülőfalujában, a vácrátóti önkormányzatnál ezenközben irattári selejtezés zajlott, s ott dolgozó édesanyjának feltünt egy levél, amely érdekelheti a témában kutató fiát. Ismerték Szlovák Mihály unokáit, s elhatározták, hogy megpróbálják felderíteni a történetet, s megkeresik az elhunyt sírját.
Horváth Mátyás az interneten keresett Károlyfalváról valakit, bárkit, akivel kapcsolatba léphetne. Akkor a közösségi oldalak még gyerekcipőben jártak, de egy oldalon talált egy károlyfalvai email-címet. Írt a tulajdonosának, Trifonovné Karajz Borbálának, s mondhatni a legjobb embert találta meg, mert Trifonovné édesanyja konkrétan emlékezett a halálesetre, és a meghalt katona temetésére is. pontosan tudta, hogy a hősök sírjai közül melyikben fekszik a Brogli István udvarán elhunyt katona. Horváth Mátyás a nyár folyamán Szlovák Mihály unokáival, dédunokáival Károlyfalvára utazott, beszéltek Karajz Mátyásnéval, a hajdani tanuval, aki 1944-ben 17 éves volt, s más károlyfalviakkal a háborúról, 1944 decemberének első két hetéről, amíg a falun átvonult a front. A temetőben gyertyát gyújtottak, s koszorút tettek Szlovák Mihály akkor még jeltelen sírjára.
Horváth Mátyás videofelvételt is készített a látogatásról.

Azóta 2018-ban az elkorhadt kopjafák helyett síremléket kaptak a Károlyfalván és határában elesett katonák, hárman névvel - Borsiczki Tibor, Czábóczki Ferenc és Szlovák Mihály -, hatan ismeretlenül.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése